Rezumat

Proiectul se adresează unor probleme practice dar și de fond ale culturii arbuștilor fructiferi, propunând un set de soluții inovative care să poată înlătura barierele biologice și/sau de tehnologie la afin, aronia, coacăz și goji.

Obiectivele proiectului sunt:

1. elaborarea unor sisteme de conducere inovative pentru cultura arbuștilor fructiferi;
2. testarea unor metode noi de cultivare a afinului în container, în câmp și spații protejate;
3. crearea unor hibrizi interspecifici la goji și evaluarea unor biotipuri de Lycium barbarum L. în vederea înscrierii acestora la testare la ISTIS;
4. altoirea plantelor de goji și afin și înregistrarea reacției plantelor prin prisma caracterelor morfo-productive și tehnologice.

Prin acest proiect ne dorim o transformare majoră și un pas important în evoluția sistemelor de cultură la arbuștii fructiferi prin modificarea completă a arhitecturii plantei respectiv realizarea unor coroane de tip cordon vertical ce va simplifica și ușura mult lucrările tehnologice. Cultura contaneirizată la afin în câmp și spații protejate vizează posibilitatea extinderii arealului de cultură a speciei și realizarea premizelor de lărgire a perioadei de maturare a fructelor. Vor fi evaluate și propuse spre testare și brevetare la ISTIS soiuri de goji din specia L. barbarum și hibrizi interpecifici L barbarum x L. chinense. Altoirea la goji si afin crează posibilitatea testării influenței reciproce soi/portaltoi la arbuști.